FILIP SCHÜTTERLY - PRZEPIS NA CIECIERZYCĘ PO AFRYKAŃSKU



Filip Schüttelry przygotował pyszny krem z ciecierzycy po afrykańsku. Inspirował się przy tym książką „Przypadki Robinsona Crusoe” Daniela Defoe. Główny bohater ma marzenie – Od dziecka pragnął, wzorem swoich starszych braci, zostać żeglarzem. Jednak jego rodzice byli przeciwni tym zamiarom. Pamiętali oni o krzywdzie jaką wyrządziło im morze, zabierając dwóch starszych synów. Ale Robinson był uparty i pomimo silnej woli, krótko wykazywanej przez nie jeżdżenie do portu w Hull – postanowił spełnić swoje marzenia. Początkowo jak dotarł na wyspę żywił się przede wszystkim kokosami i małżami. Jednak po pewnym czasie zaczął eksperymentować i tak powstało danie, które jury i goście mieli okazje spróbować podczas konkursu. Zdecydowanie czuć było egzotyczny smak i aromat potrawy.


SKŁADNIKI:

       szklankę ciecierzycy (suchej)
       4 łyżki oliwy
       2 duże cebule
       5 ząbków czosnku
       po pół łyżeczki mielonych: kuminu, kolendry i cynamonu
       2 puszki pomidorów bez skórki (lub świeże pomidory w lecie) – ok.
800 g.
       pieprz i sól
       posiekaną natkę pietruszki (albo kolendry)

PRZYGOTOWANIE:

Opłukać ciecierzycę i zalać wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Niech się moczy przez całą noc. Rano odcedzić, raz jeszcze opłukać i zalać świeżą przegotowaną wodą tak, aby wszystkie ziarna były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Uwaga, kipi! Miękką ciecierzycę odcedzić. Obrane cebule i czosnek posiekać. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, posypać cynamonem, kolendrą i kuminem i smażyć kilka sekund, mieszając. Zwiększyć płomień i dokładnie wymieszać, aby nabrały smaku przypraw i  cebuli. Podgrzewać 5 minut, niech się podduszą. Teraz dodać pomidory i ciecierzycę, doprawić jeszcze pieprzem i solą. Przykryć i dusić potrawę przez około 20 minut.
Gulasz z ciecierzycy podać z kuskusem, ryżem albo chlebem. Na talerzach warto posypać go posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty