FILIP SCHÜTTERLY - PRZEPIS NA CIECIERZYCĘ PO AFRYKAŃSKU
Filip Schüttelry przygotował pyszny krem z ciecierzycy po afrykańsku.
Inspirował się przy tym książką „Przypadki Robinsona Crusoe” Daniela Defoe. Główny
bohater ma marzenie – Od dziecka pragnął, wzorem swoich starszych braci, zostać
żeglarzem. Jednak jego rodzice byli przeciwni tym zamiarom. Pamiętali oni o
krzywdzie jaką wyrządziło im morze, zabierając dwóch starszych synów. Ale
Robinson był uparty i pomimo silnej woli, krótko wykazywanej przez nie
jeżdżenie do portu w Hull – postanowił spełnić swoje marzenia. Początkowo jak
dotarł na wyspę żywił się przede wszystkim kokosami i małżami. Jednak po pewnym
czasie zaczął eksperymentować i tak powstało danie, które jury i goście mieli
okazje spróbować podczas konkursu. Zdecydowanie czuć było egzotyczny smak i
aromat potrawy.
SKŁADNIKI:
• szklankę ciecierzycy (suchej)
• 4 łyżki oliwy
• 2 duże cebule
• 5 ząbków czosnku
• po pół łyżeczki mielonych:
kuminu, kolendry i cynamonu
• 2 puszki pomidorów bez skórki
(lub świeże pomidory w lecie) – ok.
800 g.
• pieprz i sól
• posiekaną natkę pietruszki
(albo kolendry)
PRZYGOTOWANIE:
Opłukać ciecierzycę i zalać wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Niech się
moczy przez całą noc. Rano odcedzić, raz jeszcze opłukać i zalać świeżą
przegotowaną wodą tak, aby wszystkie ziarna były przykryte. Doprowadź do
wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Uwaga, kipi! Miękką ciecierzycę
odcedzić. Obrane cebule i czosnek posiekać. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, posypać cynamonem, kolendrą
i kuminem i smażyć kilka sekund, mieszając. Zwiększyć płomień i dokładnie
wymieszać, aby nabrały smaku przypraw i
cebuli. Podgrzewać 5 minut, niech się podduszą. Teraz dodać pomidory i
ciecierzycę, doprawić jeszcze pieprzem i solą. Przykryć i dusić potrawę przez około
20 minut.
Gulasz z ciecierzycy podać z kuskusem, ryżem albo chlebem. Na talerzach
warto posypać go posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz