KRYSTYNA DWOJAK - PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z NIESPODZIANKĄ


Krystyna Dwojak na finał konkursu upiekła znakomite ciasto czekoladowe z niespodzianką do smaku. Inspirowała się książką "Pracownia dobrych myśli" Magdaleny Witkiewicz. Tytułowa pracownia to miejsce, gdzie zawsze stoją kwiaty oraz miejsce, gdzie wyczuwalna jest magia. Jak brzmi jej slogan reklamowy to miejsce, gdzie można przymierzyć szczęście. Jest to powieść o przyjaźni, miłości i dobrej energii, które zdecydowanie  było widać i czuć w wypieku uczestniczki. 


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 3 jajka
- 20 dkg cukru
- 20 dkg mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki oleju
- 2 łyżki kakao
Masa:

- ½ kostki margaryny
- 0,5l mleka
- cukier puder do smaku
Polewa czekoladowa:

- 4 łyżki wrzącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki margaryny


Przygotowanie ciasta:

Wodę, olej i cukier wsypać do garnka i zagotować. Wystudzony wywar ubić do białości, dodać żółtka i rozetrzeć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianą z białek. Wymieszać na jednolitą masę. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 40-45 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić ciasto, pokroić w plastry 2cm. Przełożyć masą budyniową:
Przygotować budyń według przepisu. Wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem do białości i dodać mocno wystudzony budyń. Przełożyć ciasto i na wierzch wylać polewę czekoladową. Udekorować według uznania.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty