WIESŁAWA MAZUR - PRZEPIS NA ZAWIJANEGO MAKOWCA
Wiesława Mazur na finał konkursu "Gotuj z
książką" przygotowała przepysznego zawijanego makowca. Książkową inspiracją tego wypieku była książka Gabrieli Gargaś "Wieczór
taki jak ten". Autorka w bardzo klimatyczny i piękny sposób opisuje
atmosferę świąt i wszystko co z nimi związane. Pobudza wszystkie zmysły w
czytelniku, a szczególnie zmysł smaku i węchu, czyli przepyszne pierniki,
makowce oraz kompot z suszonych owoców. Akcja oczywiście rozgrywa się w
najbardziej lubianym przez wielu miesiącu - grudniu.
Składniki:
CIASTO:
4 szklanki mąki – przesiać
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jajka
Szczypta soli
ROZCZYN:
4 łyżki gęstej śmietany
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru
Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem, dodać jajka. Jak rozczyn trochę
podrośnie, należy dodać go do mąki i wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na
trzy części. 30 dkg/40 dkg, sparzyć i zmielić. Ubić 3 jajka z ¾ szklanki cukru, dodać 1/3 roztopionej margaryny, olejek
arakowy oraz orzechy i rodzynki. Rozwałkować ciasto, nałożyć mak, zwinąć i każdy makowiec zawinąć papierem
do pieczenia. Ciasto niech poleży na blaszce 10 minut. Później włożyć do nagrzanego
piekarnika (nie gorącego). Piec na termo obiegu 30 minut. Ale każdy piekarnik
inaczej piecze! Można sprawdzić rozchylając trochę papier. Następnie polukrować
lub robić według swego pomysłu.
Praktyka czyni mistrza!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz