WIESŁAWA MAZUR - PRZEPIS NA ZAWIJANEGO MAKOWCA


Wiesława Mazur na finał konkursu "Gotuj z książką" przygotowała przepysznego zawijanego makowca. Książkową inspiracją tego wypieku była książka Gabrieli Gargaś "Wieczór taki jak ten". Autorka w bardzo klimatyczny i piękny sposób opisuje atmosferę świąt i wszystko co z nimi związane. Pobudza wszystkie zmysły w czytelniku, a szczególnie zmysł smaku i węchu, czyli przepyszne pierniki, makowce oraz kompot z suszonych owoców. Akcja oczywiście rozgrywa się w najbardziej lubianym przez wielu miesiącu - grudniu



Składniki:

CIASTO:
4 szklanki mąki – przesiać
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jajka
Szczypta soli

ROZCZYN:
4 łyżki gęstej śmietany
3 dkg drożdży                      
2 łyżki cukru

Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem, dodać jajka. Jak rozczyn trochę podrośnie, należy dodać go do mąki i wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na trzy części. 30 dkg/40 dkg, sparzyć i zmielić. Ubić 3 jajka z ¾ szklanki cukru, dodać 1/3 roztopionej margaryny, olejek arakowy oraz orzechy i rodzynki. Rozwałkować ciasto, nałożyć mak, zwinąć i każdy makowiec zawinąć papierem do pieczenia. Ciasto niech poleży na blaszce 10 minut. Później włożyć do nagrzanego piekarnika (nie gorącego). Piec na termo obiegu 30 minut. Ale każdy piekarnik inaczej piecze! Można sprawdzić rozchylając trochę papier. Następnie polukrować lub robić według swego pomysłu.
Praktyka czyni mistrza!
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty