ELŻBIETA MOSSOŃ - PRZEPIS NA CHŁODNIK LITEWSKI, CZYLI ZUPĘ BURACZKOWĄ NA ZIMNO
Elżbieta Mossoń na finał konkursu "Gotuj z
książką" przygotowała doskonały chłodnik litewski. Inspiracją do jego powstania była epopeja narodowa "Pan
Tadeusz" Adama Mickiewicza. Akcja powieści dzieje się na Litwie i jest
wielowątkowa. Autor prowadzi czytelnika przez malowniczo opisywane przez niego
tereny ówczesnej Litwy, jak również prezentuje tradycje i zwyczaje szlacheckie.
W tej potrawie z pewnością dało się poczuć powiew XIX w., jego indywidualność i
oryginalność.
SKŁADNIKI:
- pęczek botwinki z większymi buraczkami
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 1 litr maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Całą botwinkę dokładnie myjemy, buraczki dodatkowo obieramy. Liście i
łodygi kroimy na mniejsze kawałki, buraczki ścieramy na tarce na grubych
oczkach. Całość zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, żeby woda przykryła botwinę) i
gotujemy 15 minut, słodzimy, solimy i ścieramy na grubych oczkach, czosnek
rozdrabniamy. Wszystko dokładamy do garnka z botwiną, dolewamy maślankę,
doprawiamy. Wkładamy do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz