ELŻBIETA MOSSOŃ - PRZEPIS NA CHŁODNIK LITEWSKI, CZYLI ZUPĘ BURACZKOWĄ NA ZIMNO


Elżbieta Mossoń na finał konkursu "Gotuj z książką" przygotowała doskonały chłodnik litewski. Inspiracją do jego powstania była epopeja narodowa "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza. Akcja powieści dzieje się na Litwie i jest wielowątkowa. Autor prowadzi czytelnika przez malowniczo opisywane przez niego tereny ówczesnej Litwy, jak również prezentuje tradycje i zwyczaje szlacheckie. W tej potrawie z pewnością dało się poczuć powiew XIX w., jego indywidualność i oryginalność. 


SKŁADNIKI:
- pęczek botwinki z większymi buraczkami
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 1 litr maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Całą botwinkę dokładnie myjemy, buraczki dodatkowo obieramy. Liście i łodygi kroimy na mniejsze kawałki, buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Całość zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, żeby woda przykryła botwinę) i gotujemy 15 minut, słodzimy, solimy i ścieramy na grubych oczkach, czosnek rozdrabniamy. Wszystko dokładamy do garnka z botwiną, dolewamy maślankę, doprawiamy. Wkładamy do lodówki, przynajmniej na 12 godzin. 



Komentarze

Popularne posty