FINAŁ KONKURSU GOTUJ Z KSIĄŻKĄ


Konkurs „Gotuj z książką” powstał w połączeniu ze sobą dwóch przyjemności, jakimi są gotowanie i czytanie książek. Okazuję się, że książki mogą być doskonałą inspiracją do upichcenia czegoś naprawdę pysznego. Od dań słonych, przez wytrawne, aż po słodkie słodkości.


Finał konkursu odbył się 17. października w Sali widowiskowej Gminnej Biblioteki Publicznej w Wiązowie. Oprócz sporej grupy uczestników, chcących zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, na wydarzenie przybyło wielu widzów oraz zaproszonych gości. Uczestnicy podzieleni byli na trzy kategorie wiekowe: dzieci do lat 12, młodzież ucząca się oraz dorośli. Natomiast specjały oceniała komisja w składzie: Bartłomiej Korpowski – kucharz z restauracji „Spiż” we Wrocławiu, Anna Górlicka – właścicielka „Bistro Ryneczek” oraz Jan Kardas – sołtys wsi Łojowice oraz autor najpyszniejszej grochówki strażackiej w Gminie Wiązów. 


W kategorii dzieci do lat 12 udział wzięły cztery osoby. Sara Agboluaje, która przygotowała „Kolorowe spaghetti”, a inspiracją była książka „Basia i gotowanie” Zofii Staneckiej.


Julia Gbur przyrządziła „Magiczne naleśniki”, których inspiracją była książką „Alicja z Krainy Czarów” Lewis Carroll.


Maja Szpyt sporządziła „Szał – Szarlotkę mamusi”, czego inspiracją była książką „Miodzio Nulek, czyli przepyszna książka dla niejadków” Ewy Skarżyńskiej.


Natomiast Katarzyna Antes zgotowała „Wielką księgę pyszności”, a zainspirowała się „Akademią Pana Kleksa” Jana Brzechwy.


W kolejnej kategorii młodzież ucząca się udział wzięły trzy osoby. Mateusz Mossoń przygotował „Malinowe lody z rzeką z czekolady”, a zainspirował się książką „Charlie i fabryka czekolady” Roalda Dahla.


Katarzyna Pater podała „Rozgrzewającą zupę z soczewicy”, a zainspirowała się książką „W śnieżną noc – Podróż wigilijna” Maureen Johnson.


Natomiast Filip Schütterly przygotował „Ciecierzyce po afrykańsku”, do czego inspiracja była książka „Robinson Crusoe” Daniela Defoe. 


W ostatniej kategorii udział wzięły również trzy osoby. Elżbieta Mossoń przyrządziła „Chłodnik litewski – czyli zupa buraczkowa na zimno", a inspiracją była epopeja narodowa „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza.


Wiesława Mazur upiekła „Zawijany makowiec”, a zainspirowała się książką „Wieczór taki jak ten” Gabrieli Gargaś. 


Natomiast Krystyna Dwojak podała „Ciasto czekoladowe + niespodziankę”, a inspiracją była książka „Pracownia dobrych myśli” Magdaleny Witkiewicz.


Komisja chodziła od stoiska do stoiska, próbując wszystkich potraw i oceniając je za: inspirację książkową, smak, zapach, konsystencje, wygląd oraz sposób podania. Wybór nie był prosty, lecz komisja musiała wyłonić zwycięzców, a są nimi:

W kategorii pierwszej:

11.    Sara Agboluaje
22.    Katarzyna Antes
33.  Julia Gbur i Maja Szpyt

W drugiej kategorii:

11.  Katarzyna Pater
22.  Mateusz Mossoń i Filip Schütterly

W trzeciej kategorii:

11.   Wiesława Mazur
22.   Krystyna Dwojak
33.   Elżbieta Mossoń

Całe wydarzenie umilał koncert zespołu „Skrzydła Ateny”, a na koniec zwycięscy wraz z Jury i Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej Magdaleną Krupą zrobili sobie pamiątkowe zdjęcie.



Komentarze

Popularne posty