FINAŁ KONKURSU GOTUJ Z KSIĄŻKĄ
Konkurs „Gotuj z książką” powstał
w połączeniu ze sobą dwóch przyjemności, jakimi są gotowanie i czytanie
książek. Okazuję się, że książki mogą być doskonałą inspiracją do upichcenia
czegoś naprawdę pysznego. Od dań słonych, przez wytrawne, aż po słodkie
słodkości.
Finał konkursu odbył się 17.
października w Sali widowiskowej Gminnej Biblioteki Publicznej w Wiązowie.
Oprócz sporej grupy uczestników, chcących zaprezentować swoje umiejętności
kulinarne, na wydarzenie przybyło wielu widzów oraz zaproszonych gości. Uczestnicy
podzieleni byli na trzy kategorie wiekowe: dzieci do lat 12, młodzież ucząca
się oraz dorośli. Natomiast specjały oceniała komisja w składzie: Bartłomiej
Korpowski – kucharz z restauracji „Spiż” we Wrocławiu, Anna Górlicka –
właścicielka „Bistro Ryneczek” oraz Jan Kardas – sołtys wsi Łojowice oraz autor
najpyszniejszej grochówki strażackiej w Gminie Wiązów.
W kategorii dzieci do lat 12 udział
wzięły cztery osoby. Sara Agboluaje, która przygotowała „Kolorowe spaghetti”, a
inspiracją była książka „Basia i gotowanie” Zofii Staneckiej.
Julia Gbur
przyrządziła „Magiczne naleśniki”, których inspiracją była książką „Alicja z
Krainy Czarów” Lewis Carroll.
Maja Szpyt
sporządziła „Szał – Szarlotkę mamusi”, czego inspiracją była książką „Miodzio
Nulek, czyli przepyszna książka dla niejadków” Ewy Skarżyńskiej.
Natomiast
Katarzyna Antes zgotowała „Wielką księgę pyszności”, a zainspirowała się
„Akademią Pana Kleksa” Jana Brzechwy.
W kolejnej kategorii młodzież ucząca się
udział wzięły trzy osoby. Mateusz Mossoń przygotował „Malinowe lody z rzeką z
czekolady”, a zainspirował się książką „Charlie i fabryka czekolady” Roalda
Dahla.
Katarzyna Pater podała „Rozgrzewającą zupę z soczewicy”, a zainspirowała
się książką „W śnieżną noc – Podróż wigilijna” Maureen Johnson.
Natomiast Filip Schütterly przygotował
„Ciecierzyce po afrykańsku”, do czego inspiracja była książka „Robinson Crusoe”
Daniela Defoe.
W ostatniej kategorii udział wzięły
również trzy osoby. Elżbieta Mossoń przyrządziła „Chłodnik litewski – czyli
zupa buraczkowa na zimno", a inspiracją była epopeja narodowa „Pan Tadeusz”
Adama Mickiewicza.
Wiesława Mazur upiekła „Zawijany makowiec”, a zainspirowała
się książką „Wieczór taki jak ten” Gabrieli Gargaś.
Natomiast Krystyna Dwojak
podała „Ciasto czekoladowe + niespodziankę”, a inspiracją była książka
„Pracownia dobrych myśli” Magdaleny Witkiewicz.
Komisja chodziła od stoiska do stoiska,
próbując wszystkich potraw i oceniając je za: inspirację książkową, smak,
zapach, konsystencje, wygląd oraz sposób podania. Wybór nie był prosty, lecz
komisja musiała wyłonić zwycięzców, a są nimi:
W kategorii pierwszej:
11. Sara Agboluaje
22. Katarzyna Antes
33. Julia Gbur i Maja Szpyt
W drugiej kategorii:
11. Katarzyna Pater
22. Mateusz Mossoń i Filip Schütterly
W trzeciej kategorii:
11. Wiesława Mazur
22. Krystyna Dwojak
33. Elżbieta Mossoń
Całe wydarzenie umilał koncert zespołu
„Skrzydła Ateny”, a na koniec zwycięscy wraz z Jury i Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej Magdaleną Krupą
zrobili sobie pamiątkowe zdjęcie.
Komentarze
Prześlij komentarz