KATARZYNA PATER - PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ Z SOCZEWICY
Katarzyna Pater na finał konkursu
przygotowała rozgrzewającą zupę z soczewicy. Inspiracją do tego dania była
książka „W śnieżną noc”, a autorami są trzej znani amerykańscy pisarze. Jak
mówiła o swoim daniu jego autorka oraz o czym świadczy tytuł, zupa miała za
zadanie rozgrzać bohaterów książki, którzy na co dzień trapili się z zimnem i
mrozem.
SKŁADNIKI:
- 2 cebule
- 2 papryki
- 0,5 kg sparzonych pomidorów lub z
puszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki bazylii
- ¾ szkl. soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa pokroić w kostkę, podsmażyć
cebulę, a następnie dodać przyprawy: ostrą paprykę, paprykę wędzoną, kurkumę,
bazylię i świeży czosnek. Smażyć ok. 2 minuty. Następnie dodać wszystkie
warzywa i smażyć 7 minut. Dodać pomidory i dolać wody. Kiedy warzywa będą al
dente dodać soczewicę. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, zblendować zupę
na niezbyt gładki krem. Doprawić do smaku szczyptą soli lub pieprzem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz