KATARZYNA PATER - PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ Z SOCZEWICY



Katarzyna Pater na finał konkursu przygotowała rozgrzewającą zupę z soczewicy. Inspiracją do tego dania była książka „W śnieżną noc”, a autorami są trzej znani amerykańscy pisarze. Jak mówiła o swoim daniu jego autorka oraz o czym świadczy tytuł, zupa miała za zadanie rozgrzać bohaterów książki, którzy na co dzień trapili się z zimnem i mrozem.


SKŁADNIKI:
- 2 cebule
- 2 papryki
- 0,5 kg sparzonych pomidorów lub z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki bazylii
- ¾ szkl. soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa pokroić w kostkę, podsmażyć cebulę, a następnie dodać przyprawy: ostrą paprykę, paprykę wędzoną, kurkumę, bazylię i świeży czosnek. Smażyć ok. 2 minuty. Następnie dodać wszystkie warzywa i smażyć 7 minut. Dodać pomidory i dolać wody. Kiedy warzywa będą al dente dodać soczewicę. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, zblendować zupę na niezbyt gładki krem. Doprawić do smaku szczyptą soli lub pieprzem. 
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty