MAJA SZPYT - PRZEPIS NA SZAŁ - SZARLOTKĘ MAMUSI
Maja Szpyt przyrządziła smakowitą szał – szarlotkę mamusi. Inspiracją do
tego wypieku była książka „Miodzio Nulek, czyli przepyszna książka dla
niejadków”. Główny bohater ma 5 lat i jest troszeczkę nieznośnym chłopcem, mimo
to rodzice bardzo go kochają. Nulek potrafi również przygotować znakomitą
szarlotkę. Właśnie taką samą mogli próbować i zachwycać się goście przybyli na
finał konkursu.
SKŁADNIKI:
• mąka, 3szklanki
• żółtka, 4
• cukier zwykły, 2/3szklanki
• masło, 1kostka
• śmietana gęsta, 2łyżki
• proszek do pieczenia,
1łyżeczka
• cukier waniliowy, 1opakowanie
• jabłka, 1,5kg.
• rodzynki, 10dag.
• białka, 4
• cynamon, 0,5łyżeczki
• cukier puder, 3łyżki
• Śmietana kremówka, 1szklanka
• czekolada gorzka, 12tabliczki
PRZYGOTOWANIE:
Z pierwszych siedmiu składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na
dwie nierówne części[23i13]i włożyć do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Rodzynki umyć i osuszyć. Wymieszać jabłka z rodzynkami.
Cynamonem i cukrem. Większą częścią ciasta wyłożyć formę. Ułożyć na cieście
jabłka, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni. Po ok. 30 minutach
pieczenia rozsmarować na jabłkach pianę z białek z dodatkiem cukru, a na nią
zetrzeć na tarce resztę ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 min.
Upieczone ciasto pokroić w kwadraty, udekorować bitą śmietaną i pokruszoną
czekoladą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz