MAJA SZPYT - PRZEPIS NA SZAŁ - SZARLOTKĘ MAMUSI



Maja Szpyt przyrządziła smakowitą szał – szarlotkę mamusi. Inspiracją do tego wypieku była książka „Miodzio Nulek, czyli przepyszna książka dla niejadków”. Główny bohater ma 5 lat i jest troszeczkę nieznośnym chłopcem, mimo to rodzice bardzo go kochają. Nulek potrafi również przygotować znakomitą szarlotkę. Właśnie taką samą mogli próbować i zachwycać się goście przybyli na finał konkursu.

SKŁADNIKI:

       mąka, 3szklanki
       żółtka, 4
       cukier zwykły, 2/3szklanki
       masło, 1kostka
       śmietana gęsta, 2łyżki
       proszek do pieczenia, 1łyżeczka
       cukier waniliowy, 1opakowanie
       jabłka, 1,5kg.
       rodzynki, 10dag.
       białka, 4
       cynamon, 0,5łyżeczki
       cukier puder, 3łyżki
       Śmietana kremówka, 1szklanka
       czekolada gorzka, 12tabliczki

PRZYGOTOWANIE:

Z pierwszych siedmiu składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części[23i13]i włożyć do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć i osuszyć. Wymieszać jabłka z rodzynkami. Cynamonem i cukrem. Większą częścią ciasta wyłożyć formę. Ułożyć na cieście jabłka, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni. Po ok. 30 minutach pieczenia rozsmarować na jabłkach pianę z białek z dodatkiem cukru, a na nią zetrzeć na tarce resztę ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 min. Upieczone ciasto pokroić w kwadraty, udekorować bitą śmietaną i pokruszoną czekoladą.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty