KATARZYNA ANTES - PRZEPIS NA WIELKĄ KSIĘGĘ PYSZNOŚCI
Katarzyna Antes upiekła wielką księgę
smakowitości. Inspiracją natomiast była książka „Akademia Pana Kleksa” Jana
Brzechwy. Utwór sam w sobie jest tajemniczy i niezwykły. Sporo mówi się o
potrawach, które uczniowie Akademii jadają. Tworzy je sam Pan Kleks
wykorzystując do tego różne kolorowe szkiełka, jadalne farby, czy płomyki. Co
prawda nasza uczestniczka, nie wyczarowała wypieku ze szkiełek, czy jadalnych
farb, ale był on równie pyszny, co dania sporządzone przez prowadzącego
Akademię.
CIASTO:
-
3 żółtka
-
30g cukru pudru
-
pół łyżki kakao
-
150g mąki pszennej
-
100g masła
Ze
wszystkich składników wyrobić ciasto i piec na blaszce 30x30.
Ciasto – tak samo z wyjątkiem
Kakao zastąpić można – 0,5 szkl. Mielonych orzechów włoskich
CIASTO:
- 4 jajka
ubić z 4 łyżkami cukru
Potem dodać - 4 łyżki
(czubate) mąki
- ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
W celu uzyskania odpowiedniego koloru użyć odrobiny magii (barwnika spożywczego)
MASA:
- 3 budynie śmietankowe (słodzone)
gotować z 1l mleka; zimny budyń złączyć z 1 margaryną
Z upieczonych placków złożyć książkę
(można placki przycinać na odpowiednią wielkość) w taki sposób, aby biszkopt
był w środku. Aby uatrakcyjnić ciasto można dodać drylowanych wiśni, co poprawi
także smak. Można też, przed położeniem na ciasto masy budyniowej, posmarować
placki konfiturą.
Przełożone masą placki udekorować według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz